Autisme_en_voetbal.jpg

Autisme en voetbal

Autisme en voetbal

Autisme en voetbal geen logische combinatie. Voetbal een teamsport, veel geschreeuw, veel lichamelijk contact. Niet echt een omgeving waar een autist op zit te wachten.

Toch willen ook deze jongens en meiden voetballen en dat is natuurlijk niet gek. Laat ik eerst even zeggen dat ik geen expert ben op het gebied van autisme. Mijn zoon heeft klassiek autisme en dat is dan ook de enige kennis die ik bezit.

landelijk zijn er een aantal elftallen die alleen maar bestaan uit louter autisten, maar die hebben dan ook waarschijnlijk voldoende leden om dat voor elkaar te krijgen.

Ik merk dat mijn zoon zich prima voelt in het G-elftal en juist leert van de situaties die hij tegenkomt in het spel met anderen.

Overprikkeling

Teveel prikkels met als gevolg een speler die zich terugtrekt en uiteindelijk het voetbal links laat liggen. Een lastig probleem omdat je geen voetbal kunt beoefenen zonder prikkels.

Mijn zoon moest ik vroeger beschermen tegen al het lawaai als de Sint zijn intocht hield en in het theater hield ik zijn oren dicht als Kabouter Plop uit volle borst begin te zingen. Het leek wel alsof geluiden tien keer zo hard door hem werd ervaren.

De bescherming en dus het niet het uit de weg gaan lijkt in ieder geval bij mijn zoon te werken. Hij lijkt de meest storende prikkels een plek te geven en heeft ontdekt dat hij sommige prikkels kan wegfilteren door een ander gevoel prioriteit te geven. Bij voetbal zie je dat hij meer focust op het spelletje, de snelheid en de euforie. De euforie, de tegenslag, de overwinning, de focus lijken hem af te leiden van de prikkels die hij anders als heel vervelend zou ervaren.

Nogmaals dit zie ik bij mijn zoon en ik zeg er meteen bij dat hij het niet zou redden in een regulier elftal, daar spelen nog veel meer andere zaken een rol die hem zouden doen verstarren.

Mijn zoon voelt zich prima in het elftal. Hij houdt zich wat afzijdig en doseert zelf de prikkels die hij tegenkomt. In de meeste gevallen lukt dat en als het niet lukt dan zijn er genoeg begrijpende mensen die hem er weer bij kunnen trekken.

Autisme en voetbal
Autisme en voetbal

 

(Visited 1.604 times, 1 visits today)
Tags: , , , , ,
Previous Post
SV_t_Harde.jpg
't Harde featured G-voetbal Nieuws

SV ’t Harde meldt zich aan

Next Post

Doe mee en sponsor je club