Je zal maar een autist zijn

Je zal maar een autist zijn

Je zal maar een autist zijn. Leg het maar uit, wat maakt jouw zoon of dochter een autist. Nog steeds hebben mensen een zeer beperkt inzicht in wat autisme is. Veel mensen denken dat het wat introverte mensen zijn die vaak beschikken over een specialiteit waar ze in uitblinken.
Iedereen heeft gelijk want een autist heeft van alles wat. Je kan het niet verzinnen of ze kunnen het hebben. Die van mij is heel goed in topografie en kon op zijn vijfde al bijna alle snelwegen in Nederland opnoemen en nog wat later wist hij alle afslagen te benoemen.
Had ik het er in geramd, nee. Het is zijn vermogen om mensen te ontlokken om hem te helpen die kennis te vergaren. Natuurlijk is het ook mijn “schuld”. Elke week gingen we vanaf Utrecht naar Den Bosch naar opa en oma.  In korte tijd wist hij elke afslag te benoemen omdat hij mij vroeg wat er op de borden stond. Ik kon ze lezen dus gaf ik hem wat mijn ogen zagen.
Hij sloeg alles op en had er duidelijk plezier in. Zijn opa pakte oude Bosatlassen en zijdelings vertelde zijn oom veel over geschiedenis en ook daar ontwikkelde hij een speciale kwaliteit in.
Een nadeel van het gestructureerde reizen was dat mijn zoon niet een andere route accepteerde. Hij associeerde de zondagen en het rijden in een auto met een route die hij kende, naar opa en oma.
Lastig want als ik een andere route ging of als we gewoon eens een keer niet naar opa en oma gingen, brak de hel uit.
Complete paniek en agressie. Angst dat we de weg zouden kwijtraken.
Bij een dergelijke bui heb ik mijn auto neergezet hem diep in zijn ogen gekeken en hem uitgelegd dat we ook wel eens ergens anders heen gaan. Ik beloofde hem dat er nieuwe wegen te zien zouden zijn en nieuwe afslagen. Sindsdien was de paniek weg.
De vragen die ik soms van hem op mij afgevuurd krijg maken mij helder met welke onzekerheden een autist moet leven.
Elke handeling die wij op de automatische piloot kunnen doen, is een dilemma voor vele autisten.
Wij hebben het vermogen om verbindingen te leggen tussen ervaringen, gevoelens, problemen en oplossingen.
Een dergelijke collectieve samenhang ontbreekt bij mijn zoon. Hij zoekt naar zekerheden, niet naar ongewisheden.
Ongewisheden voor hem, wij ervaren dat niet zo omdat wij kunnen putten uit een heleboel ervaringen en die moeiteloos met elkaar kunnen verbinden.
De weg vinden op een veld, een voetbalveld, zonder wegen zonder afslagen best wel lastig, maar niet onmogelijk.
Je zal maar een autist zijn.
(Visited 88 times, 1 visits today)
Tags: , , ,
Previous Post

Wat is een goede training voor G-Voetbal

Next Post

Kiezen voor G-Voetbal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.